sâmbătă, 11 aprilie 2015

Calorii: indice glicemic. Efect termic al alimentelor. Calcularea metabolismului bazal

Calorii: indice glicemic. Efect termic al alimentelor. Calcularea metabolismului bazal

După ce am stabilit un scop și l-am fixat în subconștiință, a venit timpul să trecem la teoria legată nemijlocit de arderea grăsimilor. Voi începe cu caloriile și balanța energetică.
Caloria este cantitatea de energie necesară pentru încălzirea 1 ml de apă pe 1 grad celsius.
De facto, caloria este unitatea pentru determinarea valorii energetice a produselor. Și mai simplu - cîtă energie conține produsul. Unele produse conțin mai multe calorii, altele mai puține. Nu depinde doar de tipul produsului, ci și de starea lui. De exemplu caisul lipsit de apă, are mai multe calorii decît cel proaspăt, prunele la fel.Orezul gata fiert, în schimb, are mai puține calorii ca cel crud. Este foarte important să luăm aceste momente în considerație atunci cînd numărăm caloriile (din tabelul de calorii de ex.) O lingură de ulei are tot atîtea calorii cît un măr, iar 3 linguri de ulei pot face din salata ta ușoară una deloc dietică. Din acest motiv nu recomand adăugarea de ulei "la ochi". Aveți grijă la cantitatea de calorii consumată. O regulă de aur: Dacă consumi mai multe calorii decît arzi - te îngrași. Și invers, dacă consumi mai puține calorii decît arzi - slăbești. 



Caloriile pentru produse le găsești aici http://calorii.oneden.com/

Da, regula e de bază, dar mai sunt cîteva nuanțe mici care au mare însemnătate.

1. Indice glicemic al produselor
Cu cuvinte simple, indicele glicemic este proprietatea produsului de a varia nivelul zahărului în sînge. Cu cît mai mult nivelul zahărului crește după consumul unui produs, cu atît indicele lui glicemic este mai mare. Cel mai mare indice îl au produsele rafinate, zaharul, berea și alte produse prelucrate. Deseori indicele glicemic este perceput ca un criteriu absolut, și oamenii încep a consuma produse doar cu indice glicemic jos. Finalul este excluderea nu doar a dulciurilor și patiserie, ci și a frucelor, legumelor și chiar terciurilor care sunt necesare pentru întreținerea nivelului înalt a schimbului de substanțe. Cu cît mai mare este indicele glicemic al produsului, cu atît zahărul în sînge este mai ridicat. Ca rezultat, organismul nostru elibirează o doză mare de insulină, cu ajutorul căreia tot bunișorul pe care l-ați mîncat se va depozita sub formă de grăsimi. JOS TABEL

2. Efectul termic al alimentelor
Fără noțiuni  - efectul termic este cantitatea de energie necesară organismului pentru a digera un produs. Cu cît mai înalt este efectul termic, cu atît mai multă energie organismul cheltuie pentru a digera produsul. Cel mai mare efect termic îl au glucidele complexe bază de fibre vegetale (varza, ridichea, verdeața, morcovul), proteinele (carne, pește, ouă), și glucidele complexe cu conținut de amidon (terciuri, orez brun)
Cel mai jos efect termic îl au zahărul, grăsimile și alcoolul. Doar 3% din calorii ce se conțin în grăsimi, sunt folosite pentru arderea lor.
Mai mult de 30% din calorii consumate din proteine se folosesc pentru a le digera
Mai mult de 20 % calorii conținute în glucidele cu amidon se consumă pentru digerare.

Analizînd cele de mai sus, facem concluzia că cele mai folositoare produse sunt acelea cu indice glicemic jos și efect termic înalt ( ridică lent zahărul în sînge și au nevoie de multă energie pentru a fi digerate)
Nu este nevoie să mîncăm doar piept cu salată, fiecare din voi și așa cunosc ce fel de produse ar fi bine de ocolit. În continuare vreau să vă povestesc, de cîte calorii avem nevoie.

Pentru a slăbi, avem nevoie de un dificit de calorii. Pînă atunci trebuie să aflăm de cîte calorii avem nevoie pe zi. Tom Venuto în cartea sa Arde grăsimi, hrănește mușchii (burn the fat feed the muscle) ne aduce 2 formule de bază:
1. Metaboismul bazal (rata metabolică bazală)
Rata metabolica bazala este reprezentată de numarul de calorii pe care corpul tău le arde atunci cînd este în repaos, adica atunci cand dormi, mănînci, respiri etc.
1. Bărbați: 66 + (13,7 * greutate) + (5*inîlțimea în cm) - (6,8 * vîrsta în ani)
    Femei:   65+(9,6 * grutate) + (1,8 * inîlțimea în cm) - (4,7 * vîrsta în ani)

2. Acum după ce am aflat rata metabolică bazală, mai adăugăm și factorul activității. El este egal și pentru femei. și pentru bărbați. Acest factor trebuie să il înmulțim la rata metabolismlui bazal.
Factorul activității:
1.2 - modul sedentar de viață
1,375 - activitate medie (antrenament ușor 1-3 ori pe săpt)
1,55 - activitate înaltă (antrenamente intensive 3-5 ori pe săpt)
1,725 - activitate foarte înaltă (antrenamente foarte grele 6-7 ori pe săpt)

cifra obținută și este necesarul de calorii pentru a menține greutate corporală stabilă. Pentru a slăbi, scădem din acesastă cifră 20%. Anume acesta este procentul la care organismul nu aprinde sistemul de avariere, și necesar, pentru a slăbi sănătos.

Nu este obligatoriu să calculăm caloriile toată viața înainte. Pentru început, aș vrea să calculați caloriile pentru o zi de alimentație obișnuită a voastră. Alimentația unui om nu este foarte variată, și calculînd meniul pe 1-2 săpt, deja veți căpăta unele imagini și deprinderi. Cu mare mirare, o bună parte din voi, care niciodată nu au stat pe diete, vor observa că consumă calorii sub nivelul necesar.

Organismul nostru se adaptează la orice condiții. Dificitul caloric de 20% în scurt timp va fi observat de organism, care se va adapta la acest dificit. Pentru a menține în tonus dificitul de calorii, se folosește metoda  intercalării glucidelor. Metoda constă în ridicarea periodică a caloriilor necesare zilnic pînă la normă, astfel, ca organismul să nu simtă și să nu să se adapteze la dificitul de calorii. Cum o facem?.
 3 zile ne alimentăm cu dificit de calorii în proporții de 35% glucide, 45 % proteine, 25% grăsimi, iar urmatoarele 3 zile ne alimentăm cu necesarul caloric normal (fără dificit) 50% glucide, 30% proteină, 20% grăsimi.

Pare a fi complicat, dar numărînd căteva săptămîni caloriile, veți învăța să vă alimentați intuitiv. Limitele nesănătoase sunt dietele fără grăsimi (consum de produse degresate) sau dieta fără glucide. Grăsimile au cota de 15-25% în alimentația noastră. 1 gram de proteină și glucidă ne aportă 4 calorii, iar 1 gram de grăsime - 9 calorii


TABEL INDICE GLICEMIC (IG) AL PRODUSELOR



Sirop de porumb 115 IG mare
Bere* 110 IG mare
Sirop de orez 100 IG mare
Sirop de grau 100 IG mare
Sirop de glucoza 100 IG mare
Amidon modificat 100 IG mare
Glucoza (dextroza) 100 IG mare
Faina de orez 95 IG mare
Faina de cartofi 95 IG mare
Amidon 95 IG mare
Cartofi copti 95 IG mare
Maltodextrina 95 IG mare
Cartofi prajiti 95 IG mare
Paine din faina alba fara gluten 90 IG mare
Orez lipicios 90 IG mare
Nap (gatit)* 85 IG mare
Gulie* 85 IG mare
Fulgi de porumb 85 IG mare
Orez instant 85 IG mare
Orez prefiert 85 IG mare
Pastarnac* 85 IG mare
Lapte de orez 85 IG mare
Covrigei (uscati) 85 IG mare
Faina alba de grau 85 IG mare
Arrow-root 85 IG mare
Telina, radacina de telina, tije de telina (gatite) 85 IG mare
Chifla pentru hamburger 85 IG mare
Amidon de porumb 85 IG mare
Pop corn (fara adaos de zahar) 85 IG mare
Budinca de orez 85 IG mare
Orez expandat 85 IG mare
Tapioca 85 IG mare
Paine alba pentru sandwich 85 IG mare
Piure de cartofi 80 IG mare
Pepene rosu* 75 IG mare
Tartacuta 75 IG mare
Dovleac (diverse sortimente) 75 IG mare
Gogosi 75 IG mare
Lasagna (grau moale) 75 IG mare
Vafe (cu zahar adaugat) 75 IG mare
Lapte de orez (cu zahar adaugat) 75 IG mare
Dovleac 75 IG mare
Pesmet 70 IG mare
Ravioli (faina moale) 70 IG mare
Chips de cartofi 70 IG mare
Orez rafinat 70 IG mare
Zahar alb (sucroza) 70 IG mare
Paine de orez 70 IG mare
Patlagina (gatita) 70 IG mare
Melasa 70 IG mare
Paine Matzo 70 IG mare
Curmale uscate 70 IG mare
Brioche 70 IG mare
Bagheta paine alba 70 IG mare
Noodles (faina de grau) 70 IG mare
Baton de ciocolata (cu adaos de zahar) 70 IG mare
Radacinoase 70 IG mare
Zahar brun 70 IG mare
Tacos 70 IG mare
Special K™ 70 IG mare
Risotto 70 IG mare
Cereale rafinate (cu adaos de zahar) 70 IG mare
Sorg 70 IG mare
Amaranth expandat 70 IG mare
Malai 70 IG mare
Cartofi fierti (fara coaja) 70 IG mare
Terci 70 IG mare
Mei 70 IG mare
Gnocchi 70 IG mare
Banana coapta 70 IG mare
Covrigi pufosi (covrigi americani) 70 IG mare
Biscuiti 70 IG mare
Cola 70 IG mare
Racoritore 70 IG mare
Bauturi carbogazoase dulci 70 IG mare
Croissant 70 IG mare
Mamaliga 70 IG mare
Porumb fiert 65 IG mare
Serbet (cu adaos de zahar) 65 IG mare
Porumb tanar 65 IG mare
Lasagna (grau dur) 65 IG mare
Caise conservate 65 IG mare
Cartofi fierti in coaja 65 IG mare
Tropical yam -US-, yam 65 IG mare
Paine din grau integral 65 IG mare
Cartofi fierti in coaja 65 IG mare
Tamarind, curmale Indiene (dulci) 65 IG mare
Alac, einkorn 65 IG mare
Paine din faina de secara (30% secară) 65 IG mare
Gutui (conservanti/gelifianti, indulcite) 65 IG mare
Maioneza (indulcita, la borcan) 65 IG mare
Stafide 65 IG mare
Ananas din conserva 65 IG mare
Gris 65 IG mare
Paine neagra 65 IG mare
Sirop de artar 65 IG mare
Mars® 65 IG mare
Sneakers® 65 IG mare
Nuts® 65 IG mare
Muesli (cu adaos de zahar sau miere) 65 IG mare
Marmelda (cu adaos de zahar) 65 IG mare
Couscous 65 IG mare
Gem (cu adaos de zahar) 65 IG mare
Fava bean, broad bean, horse bean (cooked) 65 IG mare
Pain au chocolat 65 IG mare
Noodles (din faina de orez) 65 IG mare
Sfecla rosie (gatita) 65 IG mare
Sfecla (gatita) 65 IG mare
Vermicelli (din faina de orez) 65 IG mare
Faina de castane 65 IG mare
Panapen, breadfruit, breadnut 65 IG mare
Ravioli (grau dur) 60 IG mare
Pizza 60 IG mare
Arpacas 60 IG mare
Fulgi de ovaz 60 IG mare
Terci de ovaz 60 IG mare
Orez cu bobul lung 60 IG mare
Inghetata (indulcita) 60 IG mare
Semolina (grau dur) 60 IG mare
Banane (coapte) 60 IG mare
Paste din faina alba/grau moale 60 IG mare
Pepene galben* 60 IG mare
Pudra de ciocolata (cu adaos de zahar) 60 IG mare
Orez parfumat 60 IG mare
Ovomaltine® 60 IG mare
Cacao indulcita (instant) 60 IG mare
Paine alba cu lapte 60 IG mare
Miere 60 IG mare
Castane 60 IG mare
Tagliatelle (bine gatite) 55 IG mare
Prune japoneze, loquat 55 IG mare
Bulgur (gatit) 55 IG mare
Suc de struguri (neindulcit) 55 IG mare
Ketchup 55 IG mare
Rădăcini de manioc, mandioca, yucca, Cassava (amar) 55 IG mare
Mustar (cu adaos de zahar) 55 IG mare
Suc de mango (neindulcit) 55 IG mare
Piscoturi 55 IG mare
Rădăcini de manioc, mandioca, yucca, Cassava (dulce) 55 IG mare
Nutella® 55 IG mare
Piersici (conservate, cu sirop) 55 IG mare
Spaghetti (bine gatite) 55 IG mare
Sushi 55 IG mare
Fursecuri 55 IG mare
Orez rosu 55 IG mare
Papaya (proaspat) 55 IG mare
Suc de mere (neindulcit) 50 IG mediu
Biscuiti (faina integrala, neindulciti) 50 IG mediu
Orez brun, nerafinat 50 IG mediu
Chayote, chocho, pear squash, christophine 50 IG mediu
Trufe albe 50 IG mediu
Litchi (proaspete) 50 IG mediu
Curmale Japoneze 50 IG mediu
Cartofi dulci 50 IG mediu
Mango (proaspat) 50 IG mediu
Paine cu quinoa (aproximativ 65% quinoa) 50 IG mediu
Suc de ananas (neindulcit) 50 IG mediu
Muesli (fara indulcitori) 50 IG mediu
Macaroane (grau dur) 50 IG mediu
Kiwi* 50 IG mediu
Suc de afine (neindulcit) 50 IG mediu
Baton energetic de cereale (fara adaos de zahar) 50 IG mediu
Orez Basmati 50 IG mediu
Paste integrale 50 IG mediu
Wasa™ secara 50 IG mediu
Cereale integrale (fara zahar adaugat) 50 IG mediu
Morcovi (gatiti) 50 IG mediu
Sos de tomate (cu zahar) 45 IG mediu
Paine Pumpernickel 45 IG mediu
Ananas (fructul proaspat) 45 IG mediu
Muesli Montignac 45 IG mediu
Paine Kamut 45 IG mediu
Paste Capellini 45 IG mediu
Afine 45 IG mediu
Mazare verde (conservata) 45 IG mediu
Suc de grapefruit (neindulcit) 45 IG mediu
Couscous integral 45 IG mediu
Bulgur din grau integral (gatit) 45 IG mediu
Paine integrala prajita 45 IG mediu
Alac, einkorn (integral) 45 IG mediu
Faina de secara 45 IG mediu
Paine integrala de secara 45 IG mediu
Banana cruda 45 IG mediu
Patlagina cruda 45 IG mediu
Fresh de portocale 45 IG mediu
Faina Kamut (integrala) 45 IG mediu
Gem (neindulcit) 45 IG mediu
Struguri negri (proaspeti) 45 IG mediu
Semolina integrala 45 IG mediu
Struguri albi (proaspeti) 45 IG mediu
Faina Farro (integrala) 45 IG mediu
Orez brun Basmati 45 IG mediu
Grau egiptean 40 IG mediu
Kamut 40 IG mediu
Farro 40 IG mediu
Serbet (fara adaos de zahar) 40 IG mediu
Faina Quinoa 40 IG mediu
Pepino dulce 40 IG mediu
Ovaz 40 IG mediu
Paine Pumpernickel Montignac 40 IG mediu
Spagetti al dente (fierte 5 min) 40 IG mediu
Lactoza 40 IG mediu
Paste integrale al dente (fierte 5 minute) 40 IG mediu
Cidru brut 40 IG mediu
Suc de morcov (neindulcit) 40 IG mediu
Smochine uscate 40 IG mediu
Kasha (integrala) 40 IG mediu
Lapte de cocos 40 IG mediu
Prune uscate 40 IG mediu
Falafel (fasole Fava) 40 IG mediu
Fasole Fava (cruda) 40 IG mediu
Fasole Pinto (din conserva) 40 IG mediu
Paine Matzo (faina integrala) 40 IG mediu
Fulgi de ovaz (negatiti) 40 IG mediu
Unt de arahide (fara adaos de zahar) 40 IG mediu
Saracen (integral) 40 IG mediu
Paine integrala 100% 40 IG mediu
Hrisca (integrala) 40 IG mediu
Tahin 40 IG mediu
Piscoturi (faina integrala, fara zahar adaugat) 40 IG mediu
Gutui (conservanti/gelifianti, neindulcite) 40 IG mediu
Paine cu cereale incoltite 35 IG mic
Caise uscate 35 IG mic
Mustar Dijon 35 IG mic
Fasole Romana 35 IG mic
Naut (boabe, conservat) 35 IG mic
Telina, radacina de telina, tije de telina (crude) 35 IG mic
Fasole neagra 35 IG mic
Mere 35 IG mic
Tulpini de Ale 35 IG mic
Smochine 35 IG mic
Porumb indian 35 IG mic
Paine Montignac 35 IG mic
Fasole boabe 35 IG mic
Wasa™ continut de fibre 24% 35 IG mic
Suc de rosii 35 IG mic
Iaurt de soia (aromat) 35 IG mic
Gutui 35 IG mic
Prune 35 IG mic
Portocale 35 IG mic
Susan 35 IG mic
Drojdie 35 IG mic
Mere deshidratate 35 IG mic
Faina de naut 35 IG mic
Vermicelli (grau dur) 35 IG mic
Iaurt** 35 IG mic
Orez salbatic 35 IG mic
Migdale (piure, neindulcit) 35 IG mic
Migdale (pasta, neindulcit) 35 IG mic
Sos de tomate (natural, fara ados de zahar) 35 IG mic
Seminte de floarea soarelui 35 IG mic
Quinoa 35 IG mic
Rodie (proaspata) 35 IG mic
Piersici (proaspete) 35 IG mic
Nectarine (proaspete) 35 IG mic
Fasole Pinto 35 IG mic
Inghetata (cu fructoza) 35 IG mic
Mazare verde (proaspata) 35 IG mic
Falafel (din boabe de naut) 35 IG mic
Tomate uscate 35 IG mic
Amaranth, seminte 35 IG mic
Fasole Adzuki / azuki 35 IG mic
Nuca de cocos 35 IG mic
Noodles (grau dur) 35 IG mic
Scorzoneras 30 IG mic
Lapte praf** 30 IG mic
Clementine 30 IG mic
Fructul pasiunii 30 IG mic
Maracuja 30 IG mic
Mandarine 30 IG mic
Lapte** 30 IG mic
Granadilla 30 IG mic
Grapefruit 30 IG mic
Pommelo 30 IG mic
Fasole verde 30 IG mic
Fasole pastai 30 IG mic
Naut (boabe) 30 IG mic
Linte bruna 30 IG mic
Branza de vaci proaspata** 30 IG mic
Caise 30 IG mic
Grapefruit roz 30 IG mic
Rosii / Tomate 30 IG mic
Pere (proaspete) 30 IG mic
Lapte de ovaz (nefiert) 30 IG mic
Marmelada (neindulcita) 30 IG mic
Usturoi 30 IG mic
Noodles (din fasole Mung) 30 IG mic
Vermicelli (din fasole Mung) 30 IG mic
Vermicelli (din soia) 30 IG mic
Noodles (din soia) 30 IG mic
Lapte de soia 30 IG mic
Linte galbena 30 IG mic
Sfecla de zahar (cruda) 30 IG mic
Lapte de migdale 30 IG mic
Agrisa 25 IG mic
Afine 25 IG mic
Ciocolata neagra (mai mult de 70% cacao) 25 IG mic
Coacaze rosii 25 IG mic
Pasta de alune (neindulcita) 25 IG mic
Capsune 25 IG mic
Faina de soia 25 IG mic
Pasta de arahide (neindulcita) 25 IG mic
Humus 25 IG mic
Mure 25 IG mic
Dude 25 IG mic
Coacaze 25 IG mic
Zmeura (fructe proaspete) 25 IG mic
Fasole Mung 25 IG mic
Linte verde 25 IG mic
Fasole Fayot 25 IG mic
Visine 25 IG mic
Cirese 25 IG mic
Nap (crud) 25 IG mic
Fasole Flageolet 25 IG mic
Mazare (boabe) 25 IG mic
Orz 25 IG mic
Muguri de bambus 20 IG mic
Lamaie 20 IG mic
Fructoza 20 IG mic
Cacao pudra 20 IG mic
Iaurt de soia (fara arome) 20 IG mic
Vanata 20 IG mic
Sos Tamari (neindulcit) 20 IG mic
Soia (crema) 20 IG mic
Cirese Acerola 20 IG mic
Ratatouille 20 IG mic
Gem Montignac fara zahar 20 IG mic
Suc de lamaie (neindulcit) 20 IG mic
Inima de palmier 20 IG mic
Ciocolată, simpla (> 85% din cacao) 20 IG mic
Anghinare 20 IG mic
Morcovi (cruzi) 20 IG mic
Ceapa 15 IG mic
Pesto 15 IG mic
Muraturi 15 IG mic
Migdale verzi 15 IG mic
Coacaze negre 15 IG mic
Rubarba 15 IG mic
Salata verde 15 IG mic
Soia 15 IG mic
Esalota 15 IG mic
Spanac 15 IG mic
Ardei gras (rosu, verde, galben) 15 IG mic
Ciuperci 15 IG mic
Nuci Barcelona 15 IG mic
Alune de padure 15 IG mic
Cicoare 15 IG mic
Migdale 15 IG mic
Broccoli 15 IG mic
Varza 15 IG mic
Nuci Caju 15 IG mic
Telina 15 IG mic
Andive 15 IG mic
Dovlecei 15 IG mic
Zucchini 15 IG mic
Chimen dulce 15 IG mic
Paprika 15 IG mic
Tofu 15 IG mic
Ridichie 15 IG mic
Seminte de pin 15 IG mic
Coacaze 15 IG mic
Arahide 15 IG mic
Masline 15 IG mic
Agave 15 IG mic
Sparanghel 15 IG mic
Tarate 15 IG mic
Varză de Bruxelles 15 IG mic
Pudra de roscova 15 IG mic
Conopida 15 IG mic
Muguri de cereale (soia sau germeni de fasole mung, etc) 15 IG mic
Chili 15 IG mic
Castravete 15 IG mic
Ghimbir 15 IG mic
Ceapa verde 15 IG mic
Fasole Italiana plata 15 IG mic
Varza murata 15 IG mic
Cas (din soia) 15 IG mic
Germeni de grau 15 IG mic
Fistic 15 IG mic
Praz 15 IG mic
Macris 15 IG mic
Seminte germinate 15 IG mic
Nuci 15 IG mic
Tempeh 15 IG mic
Avocado 10 IG mic
Paste Montignac (spaghetti) 10 IG mic
Crustacee 5 IG mic
Otet 5 IG mic
Patrunjel 5 IG mic
Oregano 5 IG mic
Scortisoara 5 IG mic
Vanilie 5 IG mic
Busuioc 5 IG mic
* Aceste alimente, chiar daca au un index glicemic ridicat, continutul lor de zaharuri pure (glucoza pura) este foarte scazut (aproximativ 5%). Consumarea lor nu ar trebui sa afecteze foarte mult nivelul zaharurilor din sange.
** Practic nu este nicio diferenta de IG intre lactatele din lapte integral si intre cele degresate. Este important sa tineti minte insa faptul ca produsele lactate (chiar daca au un IG scazut) cresc secretia de insulina
semnificativ.