Motivarea. Formularea scopului
Cel mai rău caz nu este eșecul în calea atingerii unui scop mare, ci reușita în atingerea unui mic...După părerea mea, motivarea este o temă foarte importantă în oricare din începuturile fiecăruia. Este o temă simpla, dar trebuie analizată îninte ca voi să începeți efectuarea exercițiilor la covoraș, chiar înaintea pășirii pragului sălii de sport...
Unii din voi au o imagine abstractă despre rezultatul dorit, dar puțini din voi își analizează scopurile în scris. Ba mai mult, unii oameni petrec mai mult timp pentru a planifica ziua sa de naștere decît iși planifică propria viață. Doar 3 % din persoane încearcă sa-și aranjeze cumva viața pe hîrtie. Dacă scopurile sunt bine puse la punct și fixate în subconștiință, ele continuă să lucreze oricînd. Scopurile sunt cele care vă ridică dimineața din pat la o alergare..ca benzina în motorul unei mașini ele va mișcă înainte.
Anume subconștiința controlează mișcările voastre. Dacă voi știți ce aveți de făcut, dar nu va imaginați făcînd asta, cel mai probabil subconștiința voatra primește semnale negative. Comportamentul urmat în subconștiință ne este cunoscut ca viciu. Subconștiința poate fi reprogramată. Mai departe vorbim cum.
Gîndul are putere.
Pentru a ajunge la un rezultat este absolut necesar ca subconștiința să lucreze împreună cu tine. Vei avea un corp pe care îl dorești doar atunci, cînd ai să-ți pui așa scop. Dacă gîndurile tale nu vor fi orientate spre rezultat, nici sportul, nici dieta nu îți vor fi de ajutor. Niciodată nu te-ai întrebat de ce în unele zile nu te poți impune să vii la sală? De ce te lași de programă după o perioadă de timp? De ce nu poți refuza biscuitul de ciocolată? Problema constă în programarea negativă a subconștiinîei tale.
Să nu ma implic în termeni științifici: gîndirea noatră e compusă din 2 părți - conștiința și subconștiință. Conștiința este partea rațională, logică, analitică a gîndirii noastre. Ea recepționează informația cu ajutorul a 5 simțuri. Înformația este analizată, studiată, ca pînă la urmă să ajungă la o concluzie: este ea adevărată sau nu.
Subconștiința răspunde de păstrarea în memorie a informației pentru îndeplinirea unor acțiuni automate. Ea răspunde de reflexe și procesele din organismul nostru. Este important de înțeles că toată informația din subconștiință se tratează ca adevărată. Și nu contează este ea adevărată în realitate sau nu. Dacă vei repeta mereu că nu ai să slăbești, așa și o să fie!
Concentrarea are putere.
Este extrem de important să te concentrezi în atingerea scopurilor tale. Iată cîteva exemple ce gînduri ar fi bine să eviți:
- nu pot slăbi ori ce nu aș face
- aceste ultimele 2 kg nici cum nu se dau jos!
- am metabolismul lent
- nu am timp de sport
- nu mai vreau să fiu grasă
și muulte alte gînduri care trec prin capșoarele voastre )
În fiecare zi ducem un dialog intern cu noi înșine. Psihorogii numesc cifra de 60 mii ginduri pe zi. 98% de gînduri se repetă zilnic. 22 MILIOANE DE GÎNDURI NEGATIVE PE AN? AJUNGE! Hai să educăm subconștiința noastră și să o invățăm să lucreze pentru noi!
Realizarea propriilor gînduri.
Fii sigur de ceea ce se întîmplă în capul tău. Cum observi un gînd negativ, oprește-te. Înlocuiește "eu am să încerc" pe "eu am să fac". Exclude din gîndurile tale orice negație:eu nu pot, nu voi reuși..în scurt timp vei observa cum gîndurile negative încet-încet dispar.
Exemplu de gînduri pozitive:
- cum să slăbesc și săprimesc plăcere din asta?
- ce să fac azi ca să mă apropii de scopul meu?
- în fiecare zi sunt mai frumoasă și mai frumoasă
- îmi place cum arăt
- eu pot să fac asta...ș.a.
Formula cea mai funcțională pentru fixarea unui scop
1. Formulează un scop concret: Cîte kg vrei să dai jos? Pînă la ce dată? Cît vrei să cîntărești? Ce mărime la haină vrei să porți?
2. Fixează scopuri măsurabile: Cîntarul niciodată nu îți va oglindi situația reală. Tu nu ai nevoie să știi cîte kg a pierdut, ci cîtă grăsime. Pentru aceasta există cîntare care analizează procentul de grăsime.
3. Scopuri mari! Realiștii nu ating scopuri mari deoarece cer ceea ce pot face, nu ceea ce vor. Dacă scopul te sparie un pic nu-ți face griji - e normal. Nu te întreba dacă vei putea face asta, ci întreabă cum aș putea?
4. Limita de timp. Slăbeste cu 15 kg în 30 zile!! Slăbește 5 kg pe săptămînă!! Sună cunoscut? Reclamă, reclamă, reclama...Poți slăbi cu 15 kg în lună? Da! Dar nu încurcați pierderea în greutate cu pierderea grăsimii. Corpul e 70% apă și e foarte simplu să slăbești din contul ei. Vrei să slăbești 5 kg pe săptămînă? Termină de băut apă. Glumesc.
Care este viteza pierderii grăsimilor?
Universitatea Americană de Medicină Sportivă. cea mai autoritară organizație în domeniul medicinei și sportului, recomandă pierdea sănătoasă a 0,5-1 kg pe săptămînă. Aproximativ 0,5% grăsimi pe săpt în raport cu masa corpului.
Posibil să pierzi mai mult de 1 kg pe săptămînă, dar acel mai mult vor fi mușchi și apă.
5. Scopuri pe perioade scurte și lungi de timp.
Exemplu:
- planul de bază
- plan pe 12 luni
- plan pe 3 luni
- plan pe săptămînă ( tabel de măsurări)
- plan pe zi ( repetarea gîndurilor pozitive, motivarea)
6. Fiecare zi e importantă
Pentru a atinge scopul cel mare, îți propun cîteva scopuri zilnice.
- mănîncă porții mici pe parcursul zilei
- limitează cantitatea de zahăr
- nu te culca mai tirziu de 12 seara
- găteste mîncare pentru urmatoarea zi
Scopul tău de bază nu va fi atins fără cele mici. Ziua de mîine începe să se formeze astăzi, iar o casă mare începe de la cea mai mică cărămidă. Data viitoare cînd vei dori să papi un biscuite, nu te gîndi la 40 de antrenamente din viitor. Nu uita că tot ce ai este doar ziua de astăzi. Trebuie să mai faci doar o mișcare, o flotare, o ridicare de trunchi...
Încă un sfat. Niciodată nu te compara cu cineva. Îți garantez demotivare și indispoziție totală din cauza legii constrastului. Unica comparațe trebuie să fie a ta cu tine.
7. Motivele emoționale.
Pentru ce vrei să slăbești? Este foarte important sa-ți răspunzi la acestă întrebare. Pentru nuntă, pentru a place soțului, pentru sănătate, nu contează. Cînd ai să știi pentru ce, ai să știi cum.
De fiecare dată cind atingi un mic scop, trebuie să faci 3 lucruri:
1. Sărbătorește!
2. Formează o listă din rezulate obținute și păstreaz-o la vedere
3. Fixează un nou scop
În partea 3: Calorii: indice glicemic. Efect termic al alimentelor. Calcularea metabolismului bazal