joi, 23 aprilie 2015

Dieta cu procent jos de glucide. Stăm pe proteine. Kremleovskaya, Atkins. Funcționează?

Dieta cu procent jos de glucide. Stăm pe proteine. Kremleovskaya, Atkins. Funcționează?
Orice nu s-ar vorbi, glucidele nu îngrașă. Colecționarea țesutului adipos se datorează consumului extra de calorii. Despre aceasta am discutat în articolele anterioare. Limitarea în glucide poate fi o metodă de luptă cu kg în plus, dar nu din  punctul de vedere că glucidele sunt ”rele”, ci limitîndu-ne în glucide aportăm organismului mai puține calorii. Presoanele care adoptă un astfel de regim alimentar recunosc că este greu sa mănînci mult cînd ”stai pe proteine”. Privește singur, dacă ți se spune ”mănîncă ce vrei”, dar numai carne și verdeață - mult ai să mănînci? Problema este că e foarte greu să te limitezi o perioadă îndelungată. Mai devreme sau mai tîrziu ai să te năpustești asupra glucidelor pentru că organismul tinde la acel mijloc de aur despre care am vorbit în ”balanța caloriilor”. Nu sunt categoric contra unui regim cu procent scăzut e carbohidrați, dar vreau să vă expun toate plusurile și minusurile unui astfel de regim.

Avantaje:
1. Autoreglarea poftei de mîncare
Dietele cu procent mic de glucide deseori ne îndeamnă să refuzăm calcularea caloriilor. Într-adevăr, excluzînd glucidele rămînem cu produse prin intermediul căruia este destul de dificil să aportăm în organism foarte multe calorii. 

2. Efectul termic înalt
Pentru asimilarea proteinelor organismul consumă multă energie. În jur de 30% din calorii aportate organismului din proteine se consumă pentru digerarea lor
3. Reglarea nivelului de zahăr în sînge (control glicemic)
Unele persoane suferă de sindrom metabolic ”Insulina este un hormon care este secretat de pancreas dupa mese și a cărui funcție este scăderea glicemiei (zahărului din sînge). Sub acțiunea insulinei, glucoza este introdusă din sange în muschi și ficat (sub forma de glicogen) și în celulele adipoase (sub forma de grăsime). Atunci cînd există rezistență la insulină, pancreasul trebuie sa producă o cantitate mai mare de insulina pentru a menține glicemia normală. ”  Un regim cu puține glucide poate un pic corecta situația 

Dezavantaje:
1. Majoritatea persoanelor nu rezistă mult să mențină un astfel de regim.
Excluzi din meniul tău foarte multe alimente. Peste o perioadă de timp organismul cade în depresie din motiv că tu nu-i permiți ceva. Tentația de a mînca ceva interzis este destul de mare.

2. Dietele cu puține glucide deseori sunt prost balansate. Organismul duce lipsa unor nutrienți.
Spre exemplu  dieta Atkins limitează la maxim consumul fructelor. Lipsa lor duce la insuficiența fibrelor vegetale și a altor vitamine și microelemente specifice doar fructelor.

3.Dietele cu puține glucide scad capacitatea de muncă. 
Lipsa glucidelor te face mereu obosit și indispus fapt ceea ce se va răsfrînge asupra calității antrenamentelor. Puține glucide - puțină energie. Puțină energie - puțină activitate fizică. Nu recomand un astfel de regim persoanelor ce duc un mod activ de viață. Nu uita: proteinele - material de construcție, glucidele - motorina.

4. Kg ce se duc brusc ne mint.
Inițial kg se topesc din contul apei și mușchilor. Dacă în prima săptămînă slăbești cu 3-4 kg sună super. Și dacă îți spun ca din aceste 4 kg 0,5 sunt grăsime, 1,5 apă și 1,5 mușchi de ce te bucuri?

Concluzie: nu ne limităm la extrema ”fără glucide” . Un regim cu puține glucide poate activiza arderea grăsimilor, dar acest % de dezechilibru glucide - proteine trebuie să fie foarte mic. Analizează bine și convinge-te că acest regim ți se potrivește, după care înclină balanța un pic de tot spre proteine. Urmărește reacția organismului, dispoziția, cantitatea de energie, pofta de mîncare.