duminică, 26 aprilie 2015

De cîte antrenamente avem nevoie?

De cîte antrenamente avem nevoie?


Orice cantitate de antrenamente este mai buna decît absența lor :)
Nu cred că veți auzi vreodată de la un specialist de rang înalt în domeniul fitnessului :” pentru a obține mai mult antrenează-te mai puțin”. Este destul de greu să găsești acea semință de adevăr în momentul în care ești urmărit de articole de genul:
”Doar 10 minute dimineața”
”Exerciții pentru cei ocupați - cîteva minute pe zi”
”Revoluție în arderea grăsimilor -slăbește cu doar 5 minute pe zi!”
” Cum obții forme de invidiat în 30 minute pe săptămînă”...cred că cunoașteți despre ce vorbesc.
Aceste sloganuri și pseudo antrenamente apelează la lenea voastră. Apelează la speranța voastră de a găsi acea pastilă magică care vă va permite să stați tolăniți pe pat și să slăbiți. Capacitatea organismului uman de a se adapta își reflectă efectele asupra exteriorului fiecărui din noi. Pentru ce ție un corp puternic, dacă nu te folosești de el? Pentru a ajunge de la frigider la pat îți este destul cel, pe care il ai acum :)


De exemplu, un atlet are un corp puternic nu pentru că e cool și frumos, ci pentru că corpul atletului este o transformare sub acțiunea efortului fizic, adaptat la acel mod de viață pe care el il duce. Frumusețea acestui corp este doar un bonus plăcut. Acele articole și ” lozunguri” care ne urmăresc peste tot nu doar nu ne ajută la nimic, ci înrăutățesc situația. Persoanele care ajung în sala de sport motivați de aceste afirmații nu simt nimic, doar dezamăgire.  Reacția la prima nereușită formează o atitudine negativă la antrenamente, crezînd că persoaele cu un corp de invidiat sunt ”unși cu miere”. Deseori, persoanele lăsate convinse de acele afirmații își formează concluzii precum că au ”oase grele” și ”genetică rea”. Citind 2-3 articole despre ”genetică”, omul riscă pentru totdeauna să devină robul industriei pastilelor de slăbit și dietelor radicale.
Este foarte trist că în ziua de azi foarte mulți copii sunt eliberați de la educația fizică la școală. Chiar atît de bolnavi copii avem, că nu pot alerga 100 metri pentru a da un normativ? Spuneți asta unui copil ce fuge prin MALL spre magazinul de jucării..
Vreți adevărul? Corpul vostru are nevoie de efort fizic în fiecare zi!
Corpul uman este o creație perfectă, care a fost creată pentru a fi folosit des și la greu! Mintea noastră și corpul nostru se atrofiază, dacă nu sunt utilizate îndestul. Organismul vostru va fi bine, dacă vă veți ocupa în fiecare zi. El va fi fericit și vă va mulțumi pentru asta. Priviți la cei care muncesc fizic, în construcții sau hamalii..cîte 9 ore pe zi! În comparație cu ei, antrenamentele voastre de 3 ore pe săptămînă sunt o nimica toată...
Multe persoane cunoșteți care au decedat de la efort extrem de la serviciu? Cu mult mai multe persoane decedează în urma bolilor cardiovasculare sau din cauza diabetului zaharat. , avînd multe kg în plus. 
Aproape am ajuns la esența acestui subiect: cît de mult ne antrenăm? Nu vorbesc despre bodybuilderii care se antrenează cîteva ore zilnic pregătindu-se de competiți. Nu vorbesc de necesitatea de a ridica greutăți la sala de forță în fiecare zi. La sigur trebuie să aveți pauze bune de recuperare. Vorbesc despre necesitatea combinării antrenamentelor cardio cu cele de la sală de forță și creșterea intensității acestor antrenamente pe măsură ce organismul de adaptează la ele. 
Poate fi sistemul de alternare a antrenamentelor cardio cu sala de forță - 6 zile pe săpt și una de pauză
Pot fi 2 zile de antrenament la sală de forță, 2 cardio,  una de plimbări în aer liber și una de pauză
6 zile pe săptămînă e mult? Ah da, am uitat că sunteți la serviciu, aveți copii, familie..ieșiți la o alergare la 5-6 dimineața înainte de servici. Nu puteți? Înseamnă că nu atăt de mult aveți nevoie..Numai nu spuneți că nu aveți timp. Nu există așa noțiune ca ”nu am timp”. 
Dacă nu vă faceți timp de antrenamente acum, il veți face în viitor pentru spitale și policlinici. Corpul vostru nu poate fi veșnic atît de iertător precum azi, cu vîrsta unele probleme nu vor mai putea fi preîntîmpinate cu ajutorul sportului. 

Ce rămîne cu numărul antrenamentelor pentru fiecare individual? E simplu, numărul de antrenamente trebuie să vă miște cîte puțin spre scopul vostru. Dacă grăsimile voastre se topesc cu viteza luminii la 10 minute de antrenamete pe zi - poftim. Dacă încălzirea de dimineață și ”buterbrodnaia”  dieta vă permite să rămîneți în formă bună 365 de zile pe an - poftim. Chiar și ajungînd la formele dorite, mi-aș dori mult să continuați să vă antrenați. Dacă ne amintim despre ce am vorbit în articolul http://nastaseya.blogspot.com/2015/04/motivarea-formularea-scopului.html
deprinderile noastre influiențează luarea deciziilor în cele mai diferite domenii ale vieții. Îmi doresc ca fiecare din voi să -și procure un abonament la sală, sau să-și construiască un program de antrenamente în jurul căruia își planifică viața. dar nu să încerce sa-l ”vîre” undeva departe între activitățile cotidiene. Niciodată nu veți avea timp, pînă cînd nu veți învăța sa vi-l faceți.