vineri, 17 aprilie 2015

Glucide

Partea 3
Glucide (carbohidrați)
După ce frica de grăsimi s-a mai ameliorat, ”la schimb” au venit dietele cu conținut scăzut de glucide. Atkins, kremlevskaia, dietă ”pe proteină” , chineză..toate ne vorbesc că vinovate în kg noastre în plus sunt glucidele, și pentru a slăbi trebuie să renunțăm la ele. Hai să discutăm. Glucidele au o clasificare destul de complicată, dar de cunoștința tipului de glucide în mare parte depind rezultatele noastre. Nu toate glucidele sunt sănătoase și nu toate dăunează sănătății și siluetei noastre.


 Glucidele pot fi simple și complexe.
 Glucide complexe: 
1. Amidonoase ( cu conținut de amidon) orez, ovăz, hrișcă 
2. Fibre vegetale - în mare parte verdețuri și legume. Nu conțin multe calorii, dar au efect termic înalt. 

Glucide simple: 
1. Monozaharide - fructoza, glucoza, galactoza. Se formează în organismul uman la descompunerea glucidelor complexe. Fructele
2. Dizaharide  - zaharuri simple. Un dizaharid clasic - zahăr rafinat. Dușmanul nostru nr 1 ! Toate produsele ce conțin zahăr rafinat dăunează siluetei. 

Ca să ne descurcăm, cum ne alimentăm cînd vine vorba de glucide, ținem minte 3 reguli:
1. Cît de posibil excludem dizaharidele
2. Controlăm cantitatea fructozei (monozaharidelor)
3. Ne alimentăm cu glucide complexe
Ar fi ideal să consumăm 45-50 % glucide zilnic! (din totalul de energie pe zi)

Proteine 
Proteinele - materialul de construcție  al organismului uman. Corpul nostru este format la 15-20% din proteine. Pielea, unghiile, părul, mușchii sunt formați din proteină. Proteina este formată ”blocuri” numite aminoacizi. Corpul nostru are nevoie de 20 de aminoacizi. Organismul nostru ne poate oferi doar 11. Celelalte 9 le luăm cu alimentația. 

Histidină, Isoleucină, Leucină, Valină, Lizină, Methionină, Fenilalanină, Treonină, Triptofan - aminoacizi apsolut necesari organismului nostru. Din păcate, noi nu putem face rezerve de proteină. La fiecare 3 ore trebuie să mîncăm ceva proteic pentru a preîntîmpina distrugerea țesutului muscular. Proteinele n sunt doar carnea, lactatele, ouăle. Multe proteine se conțin și în hrana vegetală. Proteina vegetală este inferioară celei animale din motivul lipsei anumitor aminoacizi esențiali.

Apa
1. Îmbunătățește și întinerește pielea
2. Elimină toxinele din organism
3. Reduce riscurile atacului de cord
4. Regulează temperatura corpului
5. Arde grăsimile și ajută la formarea noului țesut muscular ( deshidaratarea încetinește sinteza proteinelor)ș.a