marți, 21 aprilie 2015

Dieta cu puține calorii nu te face slabă! De ce?

Dieta cu puține calorii nu te face slabă!  De ce?
 A venit timpul să discutăm despre ce este o dietă cu puține calorii, regimul de avariere și regimul de foame în organism. Cred că nu odată v-ați pus întrebarea de ce nu slăbiți cu toate că vă limitați în toate. Sau de ce unele persoane consumînd cîte 3000 calorii zilnic pe parcurs la mulți ani nu adaugă cîte 10 kg lunar ci din contra, unii din ei reușesc să slăbească.  Evident, procesul de slăbire nu depinde doar de calorii, ci și de capacitatea organismului de a transforma aceste calorii în energie. Vreau să vă povestesc ce se întîmplă în organismul vostru atunci cînd alegeți o dietă joasă în calorii pentru a da cît mai multe kg în timp record.
- dietele cu puține calorii nu funcționează în perspectivă îndelungată
- dieta cu puține calorii te va face și mai gras în viitor
Pentru a arde mai multă grăsime trebuie să mîncîm mai mult! 

Pentru a arde grăsimi este necesar dificitul de calorii. Minusul majorității dietelor - au dificitul prea mare. Evident că ele funcționează pentru început. În scurt timp, organismul văzînd că diferența între energia care vine în organism este cu mult mai mică decît cea care se consumă, încetinește metabolismul pentru a ”acoperi gaura”. Organismul inițial reacționează la acest dificit mare de calorii, dar în scurt timp înțelege problema și încearcă să o rezolve cît de curînd. Organismul tău nu înțelege că vrei să slăbești repejor ca să arăți bine în costumul de baie, el înțelege că tu mori de foame. Organismul încetinește metabolismul pentru a te salva! Acest mecanism se numește ”reacția la înfometare. ”
 Cînd treci în regim de înfometare organismul tău:
1.  Sintetizează mai puțini fermenți care ard grăsimile ( lipaza și lipoprotein-lipaza)
2. Celulile de grăsime eliberează mai puțin hormon leptină, care semnalizează creierului că ești sătul și nu ții foame
3. Încetinesc și se distrug hormonii nivelului T3 - hormoni activi a glandei tiroide ce joacă un rol important în reglarea schimbului de substanțe
4. Pierzi masa musculară. Mușchii sunt țesuturi metabolic active, pentru a opri consumul de energie, organismul îsi ”mănîncă” mușchii - îi transformă în energie, lăsînd grăsimile la cel mai rău caz.
5. Hormonii ce răspund pentru pofta de mîncare ”își ies din minți”. Cînd flămînzești hipotalamusul aprinde mecanismul foametei - devine foarte dificil de a controla senzația de foame cu ajutorul ”tăriei de caracter”
Înainte să începi o dietă analizează următoarele puncte:
1. Nr de calorii recomandate. Majoritatea dietelor obligă micșorarea caloriilor pînă la foame - mai puțin de 1200 calorii pn femei și 1800 calorii pentru bărbați. Persoanele care duc un mod de viață activ au nevoie de mai multe calorii
2. Convinge-te că caloriile sunt optimizate. Refuză dieta care este una pentru toți. În dependență de vîrstă, sex, înălțime, mod de viață avem nevoie de nr diferit de calorii
3. Coboară caloriile cu maxim 20% de la cele necesare pentru a menține greutatea în stare stabilă (vezi articolele anterioare)
4. Majorează numărul de calorii odată cu mărirea efortului fizic. Dacă încă nu faci antrenamente începe cu 3 ori pe săptămînă la sală de forță.


Mitul despre înfometare

Multe femei încep înfometarea pentru a ”elimina toxinele” Acasă sau în clinici specializate. Primele cîteva zile se duc cîte un kg pe zi. Orice medic știe din contul al ce obținem așa efect. În primele zile grăsimele din ”pernuțe” nici pe departe nu sunt atinse de organism. În această perioadă organismul pierde glicogenul (compus din mai multe molecule de glucoză) - energia activă a organismului ce se conține în ficat. Împreună cu glicogenul organismul pierde amidon - un ”neam” al glicogenului. Un gram de amidon este legat cu 4 grame de apă - organismul se deshidratează. Aici se finisează iluzia de pierdere a kg. Revenind la alimentația normală - amidonul, glicogenul și apa revin înapoi. 
Concluzie: dacă vrei să slăbești nici nu te gîndi la dietele cu puține calorii!